Sofrada çatal bıçak düzenine dikkat etmek, misafirlere verilen önemin göstergesidir. Çatal bıçak kaşık düzeni, kullanım amaçları doğrultusunda dıştan içe doğru yerleştirilmelidir. Sofraya servis tabağı, ekmek tabağı ve salata tabağı konulmalıdır. Yemek menüsüne dahil edilen farklı yiyeceklerin olması durumunda uygun tabaklar ilave edilebilir. Tabaklar yerleştirilirken ise tabak boyutları dikkate alınmaktadır. Çatal ve bıçak kullanımıyla ilgili merak edilen soruların başında “Pilav çatalla mı yenir kaşıkla mı?” bulunmaktadır. Pilavın çatal ile yenmesi, gerektiği durumlarda da bıçakla çatalın desteklenmesi gerekmektedir.
Çatal kaşık düzeni, hem kalabalık sofralarda hem de küçük gruplara verilen davetlerde oldukça özen isteyen bir iştir. Düzenli bir masa, yemek yiyenlerin takdirini kazanmaktadır. Yemek için kullanılacak çatalın tabağın sol tarafına, yemek bıçağının ise tabağın sağ tarafına konulması gerekmektedir. Yemek kaşığı ise tabağın sağ tarafına ve bıçağın dışına yerleştirilmektedir. Bununla birlikte kullanıcıların yanıt aradıkları sorular arasında “Kahvaltıda hangi çatal kullanılır, kahvaltı çatalı büyük mü küçük mü olur?” yer almaktadır. Kahvaltıda küçük çatal kullanılması daha uygundur. Kahvaltı sofralarında kullanılan bıçak ise, küçük bıçaktır. Gerekli olan durumlarda sofraya tereyağı bıçağı da ilave edilebilmektedir.
Sofra adabı ile ilgili bilgi sahibi olmak isteyen kullanıcıların yanıt aradıkları sorular arasında “Çatal bıçak nasıl tutulur, bıçak hangi elle tutulur?” yer almaktadır. Yemek sırasında çatalın tek başına kullanılması durumunda sağ el kullanılmalıdır. Bıçak ile çatalın birlikte kullanıldığı durumlarda ise çatal sol elde, bıçak ise sağ elde olmalıdır. “Kaşık nasıl tutulur?” sorusunun yanıtı ise sağ eldir. Çatalın, bıçağın ve kaşığın yemek sırasında ağıza tamamen alınmaması gerekmektedir. Elle yenen yemekler dışında, elin yiyecekler ile teması engellenmelidir.
Çatal bıçak dizimi, davet sofralarında dikkat edilmesi gereken bir konudur. Her yemek için ayrı çatal, bıçak ve kaşık kullanılması gerekmektedir. Çatal, kaşık ve bıçak dizilimlerinin dıştan içe doğru yapılması gerekir. Tatlı çatalı, tatlı kaşığından farklı olarak yemek tabağının ön kısmına konulmaktadır. Yemek sofralarında su ve meşrubatlar için ayrı bardaklar kullanılmaktadır. Yemek bıçaklarının tabağın sağ tarafında ilk sırada olması, tatlı bıçağının ise tabağın üst kısmında ilk sırada olması gerekir. Yemek çatalı tabağın sol tarafında ilk sırada olmaktadır. Çatalın yanına salata kaşığı, tabağın üst kısmına ise tatlı kaşığı konulmaktadır. Tabağın sağ tarafında yemek kaşığı ile çay kaşığı bulunur. Yemek kaşığı son sırada, çay kaşığı ortada, tatlı kaşığı tabağın üst tarafında son sırada olmaktadır. Bu noktada “Çatal hangi elle kullanılır?” sorusu önem kazanmaktadır. Sofra düzeninde çatalın sol elle kullanılması gerekmektedir.
Davet sofralarında çatal bıçak diline dikkat edilmesi son derece önemlidir. Bu nedenle kullanıcılar “Yemek bittikten sonra çatal bıçak nasıl konulur?” sorusunun yanıtını merak etmektedirler. Yemek sırasında bıçak ve çatalın V şeklinde bırakılması, yemeğe devam edileceği anlamına gelmektedir. Çatal ağzının yukarı doğru bakar pozisyonda bırakılması, yemeğe devam edilmeyeceği anlamı taşır. Yemek sırasında ve yemekten sonra çatal ve bıçağın ağız kısımları tabağa, sap kısımları masaya gelecek şekilde bırakmak oldukça yanlıştır.
“Çatal bıçak nasıl konulur?” sorusunun yanıtı merak edilmektedir. Çatal, kaşık ve bıçaklar yemek sırasına uygun olarak sofraya yerleştirilmektedir. Yemek için konulacak çatalın tabağın sol kısmına, yemek bıçağının tabağın sağ kısmına konulması gerekmektedir. Çatal bıçak kullanım sırasında şüpheye düşen kullanıcılar, yemek sırasına göre tercih yapabilirler. Kahvaltı sofralarında ise kahvaltı çatalı tabağın sol kısmına, kahvaltı bıçağı ise tabağın sağ tarafına yerleştirilmektedir. Bıçak ve çay kaşığının sağ üst tarafında çay fincanı yer almaktadır. Kullanıcıların yanıtını merak ettikleri sorulardan biri de “İki uçlu çatal ne işe yarar?” olmaktadır. İki uçlu çatal pişmiş etler, sebzeler ve patatesler için ideal bir araçtır. İki uçlu çatal ile tavuk ve hindi eti tutulabilmektedir.
Avrupa tarzı çatal bıçak kullanımında çatal tabağın sol kısmında, bıçak ise sağ kısmında durmaktadır. Sofraya birden çok sayıda çatal konulması halinde dıştaki salata çatalı ve içteki ana yemek çatalı olarak kullanılmaktadır. Yiyeceklerin kesilmesi için bıçak sağ ele alınmalı, sağ elin işaret parmağı düz olacak şekilde bıçak ağzının bittiği yere dayanmalıdır. Diğer dört parmak ise bıçağın sapını sarmalıdır. Sol elini kullanan davetliler ise bıçağı sol elleri ile tutabilirler. Bıçak sağ elde iken, çatal sol el ile tutulmaktadır. Çatal, kesilen yiyeceğin sabit tutulmasını sağlamaktadır. İşaret parmağı ile çatala baskı uygularken yiyecek sabitlenmekte ve ileri geri hareketler ile yiyecek kesilmektedir. Bir veya iki lokmadan fazla sayıda kesim yapılmaması gerekmektedir.
Kullanıcılar “Amerikan tarzı çatal bıçak nasıl kullanılır?” sorusunun yanıtını merak etmektedirler. Amerikan tarzında, kesme işlemi sırasında çatal sol el ile tutulmaktadır. Çatal kalem gibi tutularak, sapı başparmak ile işaret parmağın arasına dayandırılmaktadır. Orta parmak ile baş parmak çatalı sararken, işaret parmağı ise çatalın üst kısmında durmaktadır. Amerikan tarzında, bıçak yalnızca kesim sırasında sağ ele alınmaktadır. Yemeği çatal ile sabit tutarken bıçak hafifçe ileri geri hareketler ile sürtülmektedir. Amerikan tarzını Avrupa tarzından ayıran nokta ise, kesme işlemi sonrasında bıçağın tabağın yan kısmına konulmasıdır. Sol elde bulunan çatal, sağ ele aktarılmakta ve çatalın dişleri yukarı bakacak şekilde döndürülmekte, yiyecek ağza alınmaktadır.
Yemek sırasında çatal bıçak kullanma adabına dikkat edilmesi önemli bir konudur. Sofra adabı çatal bıçak kullanımı kurallarına göre yapılmaması gereken bazı noktalar bulunmaktadır. Çatal, kaşık ve bıçak avuç içi ile kavranır gibi tutulmamalıdır. Bu tarz bir davranış kaba olarak nitelendirilmektedir. Yemek esnasında bıçağın ağıza konulmaması gerekmektedir. Bıçak yalnızca yiyeceklerin kesimi sırasında kullanılmalıdır. Tuz veya benzer ürünler bıçak ile ağıza aktarılmamalıdır. Tabağın içerisinde kalan yiyeceklerin son kısımlarının çatal, bıçak ve kaşık kullanılarak alınmaması gerekmektedir. Yiyeceklerin alınması için tabağı kazımak gibi hareketlerde bulunulmaması önemlidir. Çatal, bıçak ve kaşık peçete ile silinmemelidir. Yemek sırasında çatal ve bıçak ağza tamamen sokulmamalıdır. Bıçağın ucunun havaya kaldırılması yanlıştır. Tabaktaki yiyecekler kesilirken en fazla iki lokmalık parça kesilmesi gerekmektedir.
Sofra adabına göre sofrada ana yemek çatalı, ara sıcak çatalı, tatlı çatalı, ordövr çatalı olmak üzere dört adet çatal yer almaktadır. Çatalların tabağın sol kısmında içten dışa doğru dizilmesi gerekmektedir. Çatal sırası ise ana yemek çatalı, ara sıcak çatalı, ordövr çatalı şeklindedir. Kullanıcıların merak ettikleri sorular arasında “Küçük çatal nerede kullanılır?” bulunmaktadır. Küçük çatal, tatlı çatalı olarak kullanılmaktadır. Servis tabağının en üst kısmına yerleştirilmektedir. Tabakların yanına üçten fazla sayıda çatal konulmaması gerekir. İhtiyaç olması halinde daha sonra ilave edilebilir.